[10-1]
Italklnlegessgek szilveszterre
Sokan szeretik maguk kszteni a finomabbnl - finomabb italokat. Egyszer, de nagyszer bl, koktl s puncs recepteket hoztunk el az v utols napjra. Egszsgnkre!
Bl
Eperbl
Bls tlba tegynk 1 kg vlogatott friss vagy konzerv epret, majd szrjuk meg 25-30 dkg porcukorral. Hagyjuk llni fl rt. 2 pohr konyakot s ugyanannyi curacat (lehet ms finom likr is) ntsnk r. Ezutn fl liter j minsg vrsbort s 1 liter fehrbort adunk hozz. Lefedve 1 rn t htszekrnybe tesszk. Vgezetl hozzntnk 1 veg pezsgt. Fogyasztsig htben tartjuk.

Tipp: 1-2 kzepes narancs szrt levvel mg finomabb tehetjk.
Puncs
Hideg puncs
50 dkg zzott kristlycukrot lentnk 4 citrom szrt levvel s 0,5 liter rummal. Ha a cukor mr teljesen flolvadt, hozzntnk 2 liter forr tet, majd jl elkeverjk. Hidegen, jg kz lltva tlaljuk.

Likr
Tejsznes baracklikr
Kisebb borospoharat 2/3 rsznyire megtltnk barack- vagy szilvaplinkval s hozzadunk tejsznt.

Koktl
A koktlok elksztshez ajnlott shakert hasznlni, amelyben jl sszerzzuk az italokat. Magas, talpas pohrban knljuk.
Mzes tejsznkoktl
¼ pohr jgkocka, 2 evkanl mz, 2 pohr konyak, 4 kanl tejszn.

Tipp: Vanliarddal s fahjjal dsztsk.
Vanlia koktl
½ pohr aprra trt jg (kristlyjg), 1 likrspohrnyi vanlialikr, ugyanennyi konyak s a poharat teletlt tejszn.

Whiskykoktl
3-4 darab jg finomra zzva (kristlyjg), ½ kvskanl cukorszirup, 3 lttyints angol keser, ¾ koktlpohrnyi whisky.

|
Mrtogasd bele!
Van otthon magvas barna kenyr, tortilla chips vagy friss zldsg? Kevers-kavars a boszorknykonyhban, s ne habozz elkszteni a meleg nyri napok knny falatkit, hst dipekbe, mrtsokba tunkolva!
Amg mi, magyarok mrtogats cljra tbbnyire majonzt, mustrt, ketchupot hasznlunk, addig a dli npek lazacos, avokds, halikrs, zldsges stb. krmek sznes vlasztkval knyeztetik zlelbimbikat. Egy-egy ilyen krm elksztse – klnsen a nagy melegben – igen praktikus, percek alatt sszellthat, s nem szksges a meleg tzhely mellett izzadni vele. Frissessge miatt rendkvl gazdag vitaminokban, s gy laktatja a gyomrot, hogy az nem nehezl el.
Mit mrtogassunk?
Brmit, amit tallunk otthon, vagy ami tletet ad: knlhatunk hozz ss kekszet, ropit, chipset, fogvjra tztt kiflikarikkat, barnakenyr-falatkkat. Beszerezhetjk a nemzetkzi konyha remekeit: pitakenyeret, tortillt (kukoricalisztbl kszlt vkony kenyrfle), tact (ropogsra sttt tortilla), vagy elkszthetnk slt csirkeszrnyat, csilivel bedrzslt, tepsiben prcsre sttt szalonnacskokat, cskosra vgott friss zldsget is. Ez utbbinl arra kell figyelni, hogy minl tbbfle z s szn, lehetleg zsenge zldsget hasznljunk: jhet a sprga, uborka, cukkini, srgarpa, karalb, kaliforniai paprika stb.
Mibe tunkoljunk?
Tanuljunk a mediterrn npektl! A nagyobb szupermarketekben, bioboltokban vagy egzotikusfszer-boltokban mr beszerezhet a tahini (szezmmagkrm), a taramosalata (rzsasznes ikrakrm), a humusz (fszeres csicseribors-krm) stb. is, amely a rekken hsgben zamatoss tesz brmilyen kenyrszeletet, friss zldsalta ksretben. A btrabb hzitndrek a fenti krmeket, psttomokat otthon is elkszthetik. Nekik kvnunk segtsget nyjtani az albbi hagyomnyos mediterrn s dli mrtogatsreceptek megadsval s nhny egyedi zharmnia sszelltsval.
Sajtos guacamole (avokdkrm)
Hozzvalk:
• 2 db rett (illatos s puha) avokd • egy paradicsom • egy fej vrshagyma • egy gerezd fokhagyma • 1-2 evkanl tejfl • citrom • csiliszsz • reszelt sajt
Elkszts:
Az avokdt vgd flbe, s egy ks vagy kanl segtsgvel emeld ki a magjt. Hmozd meg a hjt, a hst elbb vgd nagyobb darabokra, majd egy villval trd ssze. A paradicsomot s a hagymt vgd apr kockkra, a fokhagymt reszeld hozz, s az egszet keverd az avokdhoz. Locsold meg egy fl citrom levvel, egy evkanl tejfllel, fszerezd sval, s ha van otthon, egy evkanlnyi friss, aprra vgott korianderrel, petrezselyemmel. Robotgp segtsgvel turmixold ssze. Ezzel kszen is van a guacamole, az avokdkrm. Szendvicskenyrre kenve, reszelt sajttal bsgesen megszrva tedd a grillezbe addig, mg a sajt megolvad rajta. Ilyen egyszer a sajtos vltozata.
|
Bomba j golyk!
Mi az, kicsi, gurul, sts nlkl kszthet, jz, s mindig sikert arat? sszegyjtttk a rgmlt s napjaink kzkedvelt retrogolyit, bombit, csemegit, hzi kszts bonbonjait! Kizrlag kerekded formban
A hzi kszts kkuszgoly s trsai taln az els lpcsfokot jelentettk mindazok szmra, akiket egyszer megrintett a konyhatndrsg szele. Mert ezek a csemegk igen vltozatosak, sts nlkl, gyorsan elkszthetk. Kivlan lehet bennk a megmaradt stemnyt, pisktaszleket vagy a mr megunt hztartsi kekszet jrahasznostani, klnbz aszalt gymlcskkel, mandulval, dival, mzzel, csokolddarabkkkal s ms nyalnksgokkal feldobni. Ezek a falatnyi finomsgok klnsen hasznosak akkor is, ha nincs kedvnk fzcskzni, stt begyjtani. Mutats ltvnyukra a legzordabb vendg is megemeli a kalapjt elttnk. s olyan egyszer elkszteni, hogy mg egy gyerek is ssze tudja lltani. s rendszerint szeretnek is pacsmagolni vele. Mi, felnttek pedig nosztalgizunk a rgi zek utn.
Kkuszos-meggyes trbomba
Hozzvalk:
• 50 dkg flzsros tehntr • 0,5 dl tejszn • 8 + 3 evkanl porcukor • citrom reszelt hja • kimagozott meggybeftt • 2-3 evkanl kekszmorzsa (esetleg megmaradt stemnytrmelk vagy 1-2 db babapiskta) • egy csomag kkuszreszelk
A trt trd t, hogy knnyebb llag legyen, majd keverd ssze 8 evkanl porcukorral, a tejsznnel, a citrom reszelt hjval s annyi kekszmorzsval, hogy megdolgozhat, jl formzhat alapot kapj. (A kekszmorzst hzilag gy ksztheted, ha a babapisktt, kekszet vagy hzi pisktt didarlba teszed vagy kvdarlban megdolgozod.) Vegyl ki ebbl a masszbl egy dinyit, nyomj a kzepbe meggyszemet, burkold be a trval, formzd gmblyre, majd forgasd meg a maradk porcukorral elkevert kkuszreszelk keverkben.
|
Minden, ami eper
A szamca Eurzsiban s Afrikban a legutols jgkorszakot kveten terjedt el. Haznkban a Krpt-medencbe rkez seink mr ismertk a vadon term szamct.
Szamct reggelire
 Epres toastkenyr
Hozzvalk: - 8 szelet barnakenyr - 20 dkg krmsajt - 1 dl tejsznhab - ½ citrom leve - 1 evkanl mz - 50 dkg szamca Dszts: rlt zldbors
A megpirtott kenyrszeleteket megkenjk a kvetkez krmmel: A tejsznhabot kemnyre verjk, majd hozzkeverjk a krmsajtot s a citromlevet. zls szerint keverjk hozz a mzet. A langyos, pirtott kenyrszeleteket kenjk meg a krmmel, majd a tetejt dsztsk fbevgott szamcaszemekkel. rlt zldborssal hintsk meg a kenyrszeleteket.
Hideg szamcakrmleves ebdre
 Hideg szamcakrmleves
Hozzvalk: - 30 dkg szamca - 3 dl szamcaszrp - 2 dl tejszn - 2 dl joghurt (hasznlhatunk tejflt is) - 4 dl narancsl - 2 evkanl mz Dszts: tejsznhab, kkuszreszelk
A szamca egyharmad rszt flretesszk. A tbbit az sszes hozzvalval sszeturmixoljuk, majd httt csszkbe tltjk, amelyekbe a maradk szamct elosztjuk. Htben tartjuk, majd tlalsnl tejsznhabbal s kkuszreszelkkel meghintjk.
Rengeteg epretek termett az idn? Mr nem gyzitek enni? Kszts finom szamcaszrpt a meleg nyri estkre, s a tli hideg napokra. A nagy knikulban nincs is jobb egy pohr nycsikland, jeges szomjoltnl.
Szamct frisstnek
Szamcaszrp
 A megmosott szamct 3 dl felforralt, majd lehttt vzzel leturmixoljuk. Az egszet egy tlba ntjk, hozzadunk 1 mokkskanl citromsavat s 1 kshegynyi ntrium-benzoikumot (nagyobb boltokban vagy gygyszertrakban, tasakos kiszerelsben kaphat telksztshez hasznlhat tartstszer, pl: befttek, szrpk, lekvrok ksztshez ajnlott). Manyag kanllal sszekeverjk (fontos, hogy fmmel ne rintkezzen, mert gy a gymlcs veszt az lvezeti rtkbl), s lefedjk.
Htszekrnybe tesszk 12-14 rra, majd msnap szitn tnyomjuk, hogy a szamca apr magvai ne kerljenek a szrpbe. A szamcalhez 60 dkg kristlycukrot ntnk, s jl sszekeverjk. Nhny ra mlva, amikor a cukor teljesen felolddott a lben, szrpsvegekbe tlthetjk. Flival lefedjk, befttesgumival lgmentesen lezrjuk. Felbonts utn htszekrnyben troljuk |
Vajas-manduls kocka piros gymlcskkel Ezt a stit szinte brmilyen vszakban - mirelit vagy friss gymlcsbl is - elkszthetjk.
Hozzvalk: • 20 dkg habtejszn • 20 dkg cukor • 1 csomag vanlis cukor • 1 csipet s • 4 tojs • 25 dkg finomliszt • 1 csomag stpor • 10 dkg vaj • 4 evkanl tej • 10 dkg levelesre gyalult mandula • 25 dkg friss vagy fagyasztott piros bogys gymlcs • kb. 50 dkg piros gymlcszsel, veges • 1 kezeletlen citrom reszelt hja
Elkszts: A stt elmelegtjk, a tejsznt 10 dkg cukorral, a vanlis cukorral, a sval s a tojsokkal simra keverjk. A lisztet elvegytjk a stporral, majd a cukros tojshoz keverjk. A tsztt egy jl kivajazott tepsin egyenletesen elsimtjuk, a stben 200 fokon 10 percig stjk. Kzben a tltelkhez megolvasztjuk a vajat, hozzadjuk a maradk 10 dkg cukrot a tejjel s a mandulval egytt. A gymlcst megtiszttjuk, s a piros zselhez keverjk. A citromhjat szintn belekeverjk. A stemnyt kivesszk a stbl, s evkanllal kis mlyedseket nyomunk a tsztba. Kanllal elosztjuk bennk a gymlcss zselt. A manduls-vajas keverket egyenletesen elosztjuk rajta, a stemnyt a stben 200 fokon, kb. 15 perc alatt kszre stjk.
Elksztsi id: 40 perc Kalriartk: 306 kcal/szelet |
Francisan finom fogsok
Egy vajon prolt zldsgre knnyedn rmondjuk, hogy olyan francis, s ha mr ettnk francia hagymalevest, locsoltunk a saltra vinaigrette-mrtst, akkor gy gondoljuk, hogy mindent tudunk a francia konyhrl.
Aki viszont mg nem kstolta, annak jlius 14–15-n rdemes lesz kiltogatni a Bem rakpartra. Tudjuk mg, hogy j mrtsaik vannak, ismernk hres francia nyenceket is: Bchamel mrkit, Alexandre Dumas-t vagy Brillat-Savarint. s hogy a gasztronmia nyelve francia.
Alapismrvek: vaj – fszerek – mrtsok
A francia konyha egyik jellegzetes tulajdonsga, hogy teleiket vajjal (ami nem azonos a margarinnal!) s nvnyi zsiradkkal ksztik, ezrt nem nehezl el a gyomor az teltl, gy knnyebben emszthet. Ez a knnyedsg lehetv teszi, hogy vltozatos fogsokat tlaljanak fel akr egy tkezsen bell is: klnbz halakat, csigt, osztrigt, zletes szszokban ztatva, baromfihst, vagy brnyt borral locsolva krumpli vagy rizs nlkl, sok-sok prolt zldsggel. Klnsen kedvelt a prolt zldbab, a srgarpa s a sprga. A klnbz kenyrflket, bagetteket szinte minden telhez fogyasztjk. Rengeteg sajtot esznek, a tbb mint ngyszzfle helyi ksztmnybl azonban csak tizent-hszflt tlalnak fel, tbbnyire tkezs utn, bor ksretben. Az telek karaktert friss zld fszerekkel vglegestik. Mrtsok, levesek, egytltelek zestsre fszernvnycsokrokat, n. bouquet garnit ksztenek: bazsalikomot, kakukkfvet, trkonyt, rozmaringot, szemes borsot s petrezselymet ktnek kisebb muszlinkendbe, ezt ztatjk vgig az telbe, majd fzs utn kidobjk. A mrtsksztsnek nagy kultusza van, egykoron kln erre szakosodott szakcs ksztette a klnbz meleg s hideg mrtsokat. Az alapmrtsoknak hrom f csoportja van: a vilgos, a felvert s a barna vagy spanyolmrts. Idetartozik pldul a hollandi, a barni mrts vagy a barna vadmrts is. A mrtsokat a francia hziasszony is knnyedn elkszti; zldsgbl, hsbl hsalaplt (nem kockbl!) fz, esetleg a pecsenyelevet felengedi borral, zesti hagymval, fokhagymval, karamellizlt cukorral, narancs vagy citrom levvel stb. A hideg mrtsokhoz tartozik a vinaigrette-mrts, vagy a nlunk is npszer majonzalap mrtsok, amelyek zvilga klnbz fszerek vagy zestk hozzadsval tovbbfejleszthet.
Gasztrorgik
A rgik soksznsge gasztronmiai szempontbl sem elhanyagolhat, meglehetsen vltozatos, hiszen szakrl dl fel haladva vlik knnyedebb a konyha, a nehezebb vrsboros marhaprklttl a knnyedebb mediterrn fogsokig. Mind a 22 rgi (plusz 4 a tengeren tl) rszletes ismertetstl azrt most eltekintennk, de a npszerbbeket s a jelentsebbeket mindenkppen rdemes megemlteni.
Rhne Alpes tartomny: Kzpontja Lyon, ami egykoron a francia konyha kzppontja is volt. Mint kiktvros, ide rkeztek meg a vilg minden tjrl szerencst prbl szakcsok, akik gazdag, jmd francia csaldoknl helyezkedtek el, beptve ezzel a helyi konyhba sajt kultrjuk gasztronmiai rtkeit is. gy a klnbz nemzetisg receptek s telek sszekeveredtek. Ezen a terleten kedvelik az ers, fszeres teleket, gyakran fogyasztanak vadhsokbl s erdei gombkbl kszlt teleket. s szmos variciban kszlnek a hegyvidki sajtok, j minsg a gesztenyeterms s npszerek a feketeszarvasgomba-lelhelyek is.
Normandia: A tenger kzelsgbl addan ebben a rgiban gyakori tel az osztriga, a kagyl s a klnbz rkflk. De nagy hagyomnya van a marhahs evsnek is, mivel a hvsebb, mgis lgyabb klmbl addan nagyon j minsg legelkn nevelkednek a hzillatok, emiatt hsuk, tejk s a bellk kszlt sajtok is kivl minsgek. Itt kszl a hres camembert sajt. teleiket is j minsg vajjal, tejfllel s tejsznnel dstjk. Ez a rgi hres almaterm vidk, a gymlcst nemcsak magban rtkestik, hanem ksztenek belle almaecetet s almabort (cidre) is.
Bretagne: Npszer tel a hajdina, klnsen a hajdinalisztbl kszlt telek, mint az aprstemny s a palacsinta, a galette, amit leginkbb reggelire, elssorban sajttal, sonkval, tkrtojssal tltve fogyasztanak, de zesthetik szardnival s kolbsszal is. A tenger kzelsge miatt egsz vben kedvelt fogs a homr s a languszta is, vagy az zletes helyi halleves, a cotride. A bretoni vajas aprstemnyek kzl nagyon finom a manduls, a dis, a hajdinalisztes. Gascogne krnyke s Bordeaux: Ebben a rgiban ersen rzdik a baszk konyha hatsa, jellegzetes helyi tel a piprade, ami a legfbb baszk alapanyagokbl ll ssze: paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma. Alacsony hmrskleten proldik, hogy a zldsgek zei sszerjenek. Ezt a lecshoz hasonlatos telt fogyasztjk egytltelnek, kretnek, hssal, vagy tojssal omlett alaktva. Nagyon finomak a helyi desszertek, amelyek meglehetsen desek, s a helyi kszts csokoldk. De rdemes mg megemlteni a bordeaux-i borokat vagy a rokfort sajtot is. Burgundia: A dijoni mustr s a tzes vrsborok shazja. A francik a dijoni mustr fehrborban rlelt vltozatt kedvelik. A bor s a hzottbaromfi-hs hzastsbl keletkezett a npszer tel, a coq au vin, a borban prolt szrnyas. Provence: A legismertebb francia rgi, amely dli fekvse miatt a mediterrn vilghoz soroland. A tjat megszptik a kakukkf-, rozmaring- s levendulamezk. Ezekbl a gygynvnyekbl nemcsak fzetet ksztenek, hanem gyakran fszerezik vele teleiket is. A gazdag szilva-, barack-, cseresznyeltetvnyek termkeit aszalva tliestik. Nagymrtkben termesztenek padlizsnt, paradicsomot, cukkinit, articskt. Kedvelt tel a tlttt csiga, vagy a dli hall, a bouillaibaisse, s az olasz pesto francia vltozata, a pistou. A bazsalikom-olaj-fokhagyma alap annyiban klnbzik az olasz vltozattl, hogy nincs benne fenymag, s nemcsak parmeznnal, hanem ms sajttal is sszedolgozhatjk, st nha paradicsommal dstjk. Ebbl az alapbl ksztik a kedvelt zldsges provence-i levest, a pistou levest, amit zldbabbal gazdagtanak. Korzika: A korzikai konyht meghatrozza a termszetessg. A hegyvidken termelt vagy termesztett telek tbbsgt feldolgozzk. A sertst gyakran kukoricval s gesztenyvel etetik, ezrt hsa meglehetsen zletes. rdemes megkstolni a prisuttu sonkt, a sertsmjbl kszlt kolbszt, a figatellit, vagy a korzikai kolbszt, a salmut. Nagyon finomak a kecske- s juhtejbl kszlt sajtok, amelyeket gyakran fszer- s gygynvnyekkel zestenek (Brin d’Amour).
Az evs: szrakozs s mvszet
Persze ennyi rott ismeret mg nem elg az igazi francia konyha megismersre, amely npszersgnek legfbb terjeszti tbbnyire maguk a francik, mert nemcsak enni szeretnek, hanem beszlni is rla. Franciaorszgban az tkezs a kultra rsze, szinte mr mvszet. A htkznapi emberek nagy rsze vlasztkosan s lvezettel eszik otthon vagy a munkahelyen, s mr a gyerekkorban is nagy figyelmet fordtanak arra, hogy a legkisebb korosztlyt is korn bevonjk az tkezskultrba, hogy ignyessgket fejlesszk. Most, jlius 14–15-n azok szmra is elrhet lesz az autentikus francia konyha, akik eddig mg nem jrtak az orszgban. A francia nemzeti nnep alkalmbl, a francia kereskedelmi vad esemnyn bell ktnapos utcabl s kirakodvsr sznhelye lesz a Bem rakpart, a Francia Intzet kzelben. A Franciaorszgbl rkez regionlis killtknak ksznheten megvsrolhatk lesznek a tradicionlis elzszi ecetek (dis, mlns, citromos-mzes), klnbz psttomok, bordeaux-i borok, langedoci hidegen sajtolt olajok (dis, mogyors) s mg tbb ms francia gasztronmiai jellegzetessg.
Provence-i zldsgleves (pistou leves)
Hozzvalk:
• 3 db kockra vgott burgonya • 3 db kockra vgott srgarpa • 1 szl karikra vgott prhagyma • 15 dkg feldarabolt zld hvely bab (franciabab) • 1 db fehrbab-konzerv • 10 dkg csavart levestszta • 2 evkanl zsemlemorzsa
A pistouhoz:
• 2 gerezd fokhagyma • 2 evkanl olvaolaj • 2 evkanl srtett paradicsom • flmaroknyi friss bazsalikomlevl • 2 evkanl parmezn sajt, s
A leveshez 1,5-2 liter vizet forralj fel, s dobd bele a feldarabolt zldsgeket: burgonya, srgarpa, prhagyma, zldbab, s lefedve fzd legalbb 20 percig. Ekkor add hozz a fehr babot, a levestsztt, a zsemlemorzst, s fed nlkl fzd tovbbi 15 percig, amg a tszta megpuhul. Ezalatt ksztsd el a szszt: turmixold ssze a fokhagymt, a paradicsomszszt, a bazsalikomot s a parmeznt, cseppenknt adagold hozz az olvaolajat. Ezt a krmet keverd bele a levesbe. Tlald pirtssal, sajttal megszrva.
|
 |
Pisktapraktikk
A piskta ksztsnek van nhny olyan alapszablya, amit mg a konyhban sokat tapasztalt nagyanyink is betartottak; ezeket a tkletes vgeredmnyrt mg a rakonctlankod, kreativitsra hajlamos hziasszonyoknak is rdemes figyelembe venni.
Ellenkez esetben stemnyk „szalonns” vagy horpadt fellet lehet, mivel a piskta tsztja roppant knyes „jszg”.
Irnyelvek • A tojs mindig friss legyen, a liszt szitlva kerljn a masszba (ettl sokkal knnyedebb, lazbb llag lesz a tszta). • A tojsokat vatosan kell sztvlasztani, nehogy a fehrjbe belekerljn a srgjbl is, mert akkor a habot nem lehet j kemnyre felverni. • A tojsfehrjt mindig tiszta habvervel verjk fel, ne maradjon rajta maszat vagy zsiradk, mert ez is akadlya lehet a hab kemnysgnek. • A tojshab kemnysge gy ellenrizhet, hogy egy kanllal belenylva az szinte vghat llag legyen. [A vllalkoz kedvek kvethetik Jamie (Oliver) pldjt is, aki gy vgzi az ellenrzst, hogy a habos tlat fejjel lefel fordtja, ha a hab nem pottyan ki belle, akkor elkszltnk vele.] • A tojshabot s a lisztet kzi habvervel vagy fakanllal forgassuk a masszba. • A hagyomnyos piskta sszelltsnl ugyanannyi evkanl lisztet s cukrot kell beletenni, ahny darab tojst felhasznlunk a ksztsnl. • Knnyedebb tsztt kapunk, ha kevs vzzel hgtjuk. Az gynevezett vizespisktnl gy vltoznak az arnyok, hogy minden egyes tojssrgjhoz 2 evkanl vz, 4 evkanl cukor s 4 evkanl liszt tartozik. s mg tojsfehrjnknt is hozz kell adni egy kiskanl vizet. gy a srgjt el kell keverni a cukorral, majd hozzadni a vizet. Ehhez felvltva adagolni a lisztet s a vzzel felvert tojsfehrjket. | |
A piskta elkszltnek jelei:
• Ujjunkkal finoman nyomjuk be a tetejt, a j piskta erre egy kiss behorpad, majd rugalmasan visszapattan. • Ellenrizhetjk tprbval (hstt a piskta kzepbe szrunk, ha nem ragad r morzsa, akkor elkszlt). • A tszta a tortaforma szltl kezd elvlni.
A pisktt elkszlte utn mg vagy 10 percig a formban kell pihentetni, majd a karimjt s a stpaprt lehzva rla, egy rcsra bortva flretenni, s hlni hagyni. |
Viktria kirlyn szendvicse
A legismertebb piskta titulusval az angolok sponge cake-je (teljesebb nevn Victoria Sponge Cake) bszklkedhet. A hossz uralkods kirlyn kedvenc stije volt ez az egyszer kinzet pisktatorta (csak lekvrral s kemnyre vert tejsznhabbal volt megtltve, teljesen dsztetlenl), amit a dlutni tezsok alkalmval szvesen fogyasztott. Egyszer kinzett napjainkban is megtartotta, de lekvr helyett szoks sr narancs- vagy citromkrmmel (curd), esetleg gymlcs hozzadsval zesteni, tetejt tejsznhabbal vagy porcukorral megszrva dekorlni. A hagyomnyos piskttl abban tr el, hogy vajjal vagy margarinnal van dstva, s a tojsokat sem kell hozz sztvlasztani.
Hagyomnyos piskta
Hozzvalk:
• 6 tojs • 6 evkanl liszt • 6 evkanl kristlycukor
Elkszts:
A 6 tojst vlaszd kln, a fehrjt verd fel kemny habb, amihez keverj bele 2 evkanl cukrot. A tojsok srgjt 4 evkanl cukorral, elektromos habvervel krmestsd (kb. 3-4 perc). A liszt egyharmadt s a tojsfehrje egyharmadt vatosan forgasd bele a tojsmasszba, majd add hozz a maradk habot s lisztet is. Kszthetsz belle tekercset vagy tglalap alak pisktatortt, ehhez egy nagy tepsit kell zsrpaprral kiblelni. Elksztse elmelegtett stben, kzepes lngon kb. 15 perc. Pisktatekercs ksztsnl nem szabad a tsztt hlni hagyni, mert knnyen trik. Mg melegen bortsd egy konyharuhra, hzd le rla a stpaprt, a tetejt liszttel vagy porcukorral szrd meg enyhn, s a konyharuha segtsgvel grgesd fel. Ksztheted kerek tortaformban is, elmelegtett stben, kzepes lngon 30-35 percig ssd. |
|
|
 |
Trs szelet
Hozzvalk:
• 4 tojs • 15 dkg porcukor • 2 csomag vanlis cukor • 10 dkg puha vaj • 15 dkg tr • 8 dkg rtesliszt • 5 dkg darlt di • 1 csomag stpor • 5 dkg mazsola kevs rumba ztatva • 5 dkg csokoldkorong
Elkszts:
A tojsok srgjt keverd ssze a porcukorral s a vanlis cukorral. Add hozz a vajat, keverd habosra, majd forgasd bele a trt, a darlt dit s a stporral elkevert lisztet. A tojsfehrjket verd fel kemny habb, s a mazsolval, a csokikorongokkal keverd a masszba. Elmelegtett stben kb. 30 perc alatt elkszl. Szeletelve tlald, a tetejt porcukorral meghintve.
Victoria Sponge Cake
Hozzvalk:
• 220 g kristlycukor • 220 g puha margarin • 220 g liszt • 1 kiskanl stpor • 4 tojs • 3 evkanl lekvr
Elkszts:
Elektromos habvervel keverd krmess a cukrot a margarinnal. Villval keverd ssze a tojsokat. Add a felvert tojst a masszhoz, s szitld bele a stporral elkevert lisztet. Forgasd t a tsztt, s kt egyforma mret, elksztett (kivajazott, lisztezett) tortaformba oszd szt. Elmelegtett stben 15-20 percig ssd. A kt pisktakorong kz kenhetsz lekvrt vagy brmely ms vajas krmet. |
Ha nem tudsz lemondani rla...
Vgre itt a nyr. Akarva - akaratlanul is sokkal egszsgesebben tpllkozunk ilyenkor, mint a tli idszakban.
|
A zldsgesek pultjai szinte roskadoznak a finomabbnl finomabb zldsgektl s gymlcsktl, amelyeket nem lehet nem megkvnni.
Ezzel gy van az n csaldom is. Az illatos fldiepernek, a zamatos krtnek, a ropogs cseresznynek nem tudnak ellenllni. A dlutni uzsonnnk gy szinte mindig gymlcs, gymlcssalta, vagy natr joghurt valamilyen friss gymlccsel zestve. Szerencsre ilyenkor httrbe szorulnak a csokoldk s a kekszek, ami nemcsak a vonalainknak, de az egszsgnknek is kedvez.
A vacsorink is sokkal knnyedebbek ilyenkor. Nem kvnjuk a nehz prklteket, s a zsrosabb falatokat. Helyettk friss saltk s grillezett hsok kerlnek az asztalra.
Nlunk jl bevlt recept: szedj ssze minl tbbfle zldsget a zldsgesnl, legyen benne paradicsom, paprika, uborka, kposzta, srgarpa, retek, jhagyma vagy brmi, ami mg eszedbe jut, ntsd nyakon natr joghurttal s keverj hozz majonzt.
Ehhez azutn mindenki fogyaszthat kedve szerint grillezett hsokat, pirtott kenyrkockt, hiszen a nyr a grillezsek idszaka is.
A legjobb htvgi idtlts, amikor mr dleltt sszejn a csald, s a bartok, s kellemes beszlgets, borozgats mellett nekiltunk a kzs grillezsnek. A frfinp munkja ilyenkor a tzgyjts s a parzskszts, illetve k stik a hsokat is, kzben mi nk elksztjk a saltkat. Itt azutn tnyleg csak a fantzink szabhat hatrt a sokfle finomsgnak. Elszeretettel ksztnk vegyes friss saltkat, tsztasaltkat, franciasaltkat, de mindig belekerl egy - egy igazi egzotikus jdonsg is, a repertorba.
Termszetesen a majonz az egyik elmaradhatatlan kellke ezeknek a grill partiknak, hiszen rengeteg telnek ad klnleges harmonikus zt. A trsasg kedvence, a Globus majonzzel kszlt falatok, radsul idn megjelent a Globus majonz light vltozata, amely 30%-kal cskkentett energiatartalommal rendelkezik.
Ennek ksznheten azok is btran fogyaszthatjk, akik vigyznak a vonalaikra, de szeretnk tovbbra is lvezni a majonz csods zt. Most mr senkinek nem kell lemondani az igazi majonzes finomsgokrl, s indulhat a grillszezon!
Receptekrt ltogass el a Globus majonz honlapjra! » | |
Grillvarzs
Langyos nyri estk pratlan ajndka, amikor a lemen napnl bartainkkal fensges bort kortyolgatunk. A balkon asztaln mrtsok, saltk, friss, ropogs kenyerek sorakoznak, pattog tz s a serceg hs felszll illata csapja meg orrunkat.
A grillezs els szm kellke
A grillezs npszersgvel egytt a kszlkek szma, funkcija s formavilga is egyre csak n. Hogy a stgets rme ne csak a szp nyri napokra korltozdjon, ma mr szmtalan gynevezett kontaktgrillezt, elektromosan fttt partigrill-lapot vagy gzpalack tpllta masint vsrolhatunk. Azonban ha lehetsgnk van a szabadban stni, felejtsk el ezeket a kszlkeket, s lvezzk a tz varzst. A fasznen grillezett teleknek ugyanis utnozhatatlan az zk. Amennyiben van kertnk, pttethetnk stt kbl vagy tglbl, m hasznlhatunk lenggrillt is. Ez esetben a strost lncon fgg a tztr felett, s magassga lncszemekkel szablyozhat. Ha a grillezst csupn a teraszon vgeznnk, lehetsgnk van szmtalan mobil grillstt vsrolni. A legjabb divat szerint az USA-bl elterjedt gmbgrillek hdtanak. A gmb alak, fedllel lezrhat kszlkek elnye, hogy a fedl alatt keletkezett magas h kvetkeztben a stsi id – a levegvel rintkez szerkezetekhez kpest – lnyegesen kevesebb. Fontos: grillkszlet vsrlsakor az els szm szempont, hogy a grillrcs aclbl kszljn, gy stskor nem fog rragadni a hs
Lpsrl lpsre
A grillezs mvelete korntsem a tzrakssal kezddik. A stsre sznt hsokat, klnsen a marht, mr napokkal eltte clszer bepcolni, hogy minl tovbb puhuljon. Azonban az is lnyeges, hogy a hs ne legyen pcz, s ne fszerezzk tl. gyeljnk, hogy megmaradjon a hsok termszetes aromja. Noha az zletekben mr kaphatk az elre pcolt csodk, de tekintve, hogy ezek mennyi zfokozt, emulgelszert, mestersges anyagot s tartstszert tartalmaznak, csak vgszksg esetn sssk meg vendgeinknek. Figyelem: a hs felletre tapadt fszereket s pclevet sts eltt clszer felitatni, mert keser fekete kreg slhet r.
Grillre mindent
Szabad tzn szinte brmit sthetnk, a lehetsgeknek csak a fantzink szabhat hatrt. Szeletekre vgva grillezhetnk pcolt serts-, marha-, brny- vagy csirkehst. Egszben csirkecombot s -szrnyat, sertsoldalast, halat, rkot, krumplit vagy hagymt (utbbi hrmat clszer alufliban a parzsba tenni). m mennyei nyrsra szrva klnbz zldsgekkel kombinlt – mint a padlizsn, cukkini, patisszon – vagdalt hsokat, szzpecsenyt vagy az nyenceknek kacsamellfilt s nylgerincet grillezni. Tovbb sznesthetjk a palettt a klnbz fstlt kolbszokkal s szalonnkkal.
 |
Aranyszablyok
 |
Ha nem szeretnnk vendgeinket elszenesedett, kopogs szndarabokkal vagy kiszradt kotlettekkel s nyrsakkal knlni, rdemes megfogadnunk az albbi alapszablyokat. • A siker titka a megfelel hfok parzs, ezrt a faszenet a stgetst megelzen 30-40 perccel elbb be kell gyjtani. • Ne hasznljunk folykony gsserkentket s vegyi anyagokat a tzgyjtshoz, mert az gstermkek mrgezek, radsul a kellemetlen szaguk a ksztelen is rzdik. • A parzs legyen parzs, jl izzon, de mr ne lngoljon. gy jl tsl majd az tel, anlkl, hogy meggne. • A grillezend hsokat ne troljuk a mlyhtben, a kerti stshez hasznljunk mindig friss hst. A fagyasztott hsok elvesztik rugalmassgukat, kevsb jl szeletelhetk, s vesztenek a minsgkbl. • Az ers h hatsra a legtbb sovny hs kiszrad s rgs lesz, gy gyeljnk a grillrcsot gy helyezni a parzs fl, hogy a forr levegnek legyen helye felfel cirkullni, gy kevesebb nedvessget veszt majd a hsunk. • A hsszeleteket ne szurkljuk s forgassuk agyon, fknt ne villval, mert gy rengeteg rtkes szaft cspg ki belle. • Clszer a hsokat sts eltt enyhn kiklopfolni, mert a tl vastag szeletek nehezen vagy belsejk egyltaln nem tud tslni. Figyelem: a klnsen srlkeny s knyes, valamint magas vztartalm lelmiszereket, mint a hagyma,
 |
paradicsom, alma vagy garnlark, nem tehetjk kzvetlenl a grillrcsra, ezrt gngyljk ket zsiradkkal megkent alufliba. gy a grillezend tel sajt levben proldva megtartja eredeti zt, nem beszlve a sok rtkes vitamin- s svnyianyag-tartalomrl. Az alufliba csomagolt telt tehetjk a grillrcsra, de kzvetlenl a parzsba is. Ha a csomagunk enyhn felfvdik, elkszlt az tel. A prols vgn vatosan vgjuk fel a flit, hogy az tel kiss megpiruljon.
Mikor slt t?
A tapasztalt grillezk a tapintsos mdszer hvei. Mivel a h a hs felszntl egyre beljebb terjed, gy az llandan tmrebb vlik. Ezrt ha a hsszeletet a legvastagabb pontjn enyhn benyomjuk, rezhetjk, hogy tslt-e. Minl puhbb, annl nyersebb.
Tegyk mg kvnatosabb
A grilltelek elkpzelhetetlenek mrtsok s fszervaj nlkl. Kretknt pedig tlaljunk hjban slt krumplit, saltt, friss, ropogs kenyeret vagy roston slt zldsgeket.
Nyrson slt zslys pulykatekercsek dis mrtssal
Hozzvalk:
• 4 vkony szelet pulyka • 4 vkony szelet bacon • 1 csom friss zslyalevl • olaj • s, bors
Elkszts: A pulykaszeleteket kiklopfoljuk, szzuk, borsozzuk, majd egy-egy szelet baconnel bortjuk. Ezutn a zslyt lebltjk, s a leveleket eloszlatjuk a baconszeleteken, majd a szeleteket a hosszanti oldal fell felgngyljk, s ngy-ngy egyforma darabra vgjuk. Fmnyrsakra tzzk, s megkenjk olajjal. Tipp: A zslyval bnjunk vatosan, mert knnyen tlfszerezhetjk az telt.
Dis mrts:
• 10 dkg dibl • 20 dkg vajkrm • 2 dl natr joghurt • 1 csipet koriander
Elkszts: A dit felaprtjuk, s egy serpenyben megpirtjuk, majd hozzkeverjk a vajkrmet, s hagyjuk elolvadni, hozzadjuk a joghurtot, vgl pedig sval, borssal s korianderrel zestjk. A mrtst tegyk htbe, s knlhatjuk a pulykatekercshez.
Zldsgnyrsak sajtmrtssal
Hozzvalk: • 400 g kicsi jburgonya • 1 kisebb cukkini • 1 kis padlizsn • 1 piros kaliforniai paprika • 2 fej lila vagy vrshagyma • 8 db koktlparadicsom • 2 evkanl grillfszerkeverk • 2 evkanl tolaj
Elkszts: A burgonyt alaposan megmossuk, s forrsban lv ss vzben elfzzk, majd hagyjuk hlni. Ezutn a tbbi zldsget is megmossuk, levgjuk a szrvgeket, s a koktlparadicsom kivtelvel felszeleteljk ket. A paprikbl eltvoltjuk a szrt, a magokat s a fehr ereket. Majd a zldsgeket felvltva nyrsra tzzk, megkenjk olajjal, s fszerezzk. Vgl 10-15 percig grillezzk.
Sajtmrts
• 1 fej vrshagyma • 5 dkg mrvnysajt • 1 kis csomag petrezselyem • 5 dkg tehntr • 2 evkanl kukoricaolaj • 1 csipet s • 1 gerezd kinyomott fokhagyma
Elkszts: A sajtot s a trt villval ttrjk, majd az olajjal s az aprra vgott hagymval elkeverjk. A petrezselymet felaprtjuk, s a fokhagymval, sval s borssal egytt fszerezzk vele a massznkat. Vgl a grillzldsgek mell tlaljuk.
|
Fagylalt hzilag
des, krmes, hst s frisst. Gymlcss vagy csokidarabos, szinte mindegy, mert mindenkppen a kedvencnk nyron a fagyi. Fleg, ha sajt zlsnk szerint kikeverhetjk a legtutibb zeket
|
Fagylalt-visszatekint
Mint sok minden ms, a fagyi trtnete is Knban kezddtt, vagy j ktezer vvel ezeltt. Akkori klalakja mg kicsit marconbb, szilrdabb volt, leginkbb gymlccsel, sziruppal zestett jeges hstknt knltk. Az arab kereskedelemnek ksznheten eljutott Egyiptomba, majd a grgkhz is. Marco Polo utazsai idejn meghdtotta Eurpt is; a renesznsz korban az itliai cukrszok tbbsge egyre lelkesebben prblkozott a fagylaltksztssel. Kiprbltak szmos gymlcss, mzes, fszeres zkombincit, amelyeket zletes ostyatlcsrrel egsztettek ki. Magyarorszgra Mtys kirly olasz szrmazs felesge, Beatrix rvn kerlt, aki gazdag udvartartsval itliai cukrszokat is hozatott, hogy ne kelljen nlklznie hazja dessgeit sem. A trk hdoltsg itthon nem kedvezett a fagylalt szerelmeseinek, legkzelebb csak az 1700-as vekbl tallunk rla forrsokat, utalsokat. Ekkoriban – a nyelvjtsok korban – tbb nvre is hallgat: emlegetik nyalatknt, vagy ahogy az olaszok hvjk, gelatknt, vagy a nmet eis nven is. A fagylalt elnevezst 1775-ben Brcz Sndor testr r alkotta meg rla, de a kztudatban csak j nhny vtized mlva honosodott meg a fagyos dessg napjainkban is elfogadott neve. Ebben az idben Prizsban mr legalbb 80-fle fagylaltot ksztettek. A 19. szzadban a neves pest-budai cukrszmhelyek mr nemcsak stemnyeikrl, hanem zletes fagylaltjaikrl is ismertek voltak. A 20. szzadban vilgszerte teret hdtott az ipari fagylalttermels, amikor is a kzmves-technolgit (eredeti, hagyomnyos alapanyagok, tej, tejszn hozzadsval, fzsi technika alkalmazsval) felvltotta az automatizlt (fagylaltporbl, tejporbl, vzbl, mestersges zest- s adalk anyagok hozzadsval) jgkrm- s fagylaltkszts. |
A fagylalt alakvltozsai
A jgkrm zrt technolgiai rendszerben kszl, ahol a gyrts s a tartsts kulcsa a mlyhts. Az eljrs sorn mnusz 30-40 fokra is lehtik, hogy jobban elviselje a hosszabb ideig tart trolst. A gelato elnevezs Olaszorszgban magt a fagylaltot jelenti, mshol, fleg az angolszsz terleteken a tejszn nlkli, tejbl kszlt fagylaltot hvjk gy. A granita vagy jgksa Sziclibl ered; a cukorbl, vzbl s zestkbl (klnbz gymlcsk, kv, csokold stb.) kszlt alapot daraboss, jeges morzskk trik. A parf felvert tejsznnel dstott, krmesebb, lazbb llag fagylalt. A sorbet tejmentes, vizes alap, kalriaszegny gymlcsfagylalt. A slt fagylalthoz az destett tojshabot korong formban elstik, erre kerl nhny gombc fagylalt, majd ismt tojshab. Ezt az egszet pedig rvid idre forr stbe tetszik. A tetejt meghintik szesszel, amit tlalskor meggyjtanak, vagy meglocsoljk forr gymlcsszsszal.
Kzmvesfagyik otthon
Krmszer, j minsg fztt, tejes alap fagylaltokat szerencsre mr otthon, hzilag is el tudunk lltani: ehhez a lelkes hzitndreknek mindssze egy fagylaltkszt gpre van szksgk, amely kaphat a legnagyobb szupermarketekben vagy elektromos kisgpeket rul boltokban gy 5-15 ezer forintos ron. Minsgben szinte nincs is klnbsg, csak a dizjnban s a fagylalttartly mretben (ltalban 0,7-1,5 literig). Mivel a tartlyt a fagylaltkszts eltt legalbb 24 rt a mlyhtben kell pihentetni, hogy az alapkrmet fagylaltos llagra lehthesse, ajnlatos a fagyigpet a htszekrny befogadkpessge alapjn is kivlasztani. Tagadhatatlan, hogy megri egy ilyen beruhzs, mivel a fagylaltgppel krmesebb fagylaltot lehet ellltani, kevesebb befektetett munkval. De azoknak sem kell a hzi kzmvesfagyi zt nlklznik, akik nem rendelkeznek ilyen masinval. Ebben az esetben az elkszlt fagylaltalapot hosszabb ideig, legalbb egy jszakra a mlyhtben kell trolni, kzben egy kzi habvervel vagy robotgppel tbbszr tkeverni.
Kesercsokis fagylalt:
Hozzvalk:
• 3 dl tej • 3 dl habtejszn • 4 tojssrgja • 1 cssze cukor (kb. 18 dkg) • 1 csomag vanlis cukor • egy tbla j minsg tcsokold • egy csipetnyi s • egy narancs reszelt hja
Elkszts:
Melegtsd fel a tejet, a tejsznt s a vanlis cukrot. Gz fltt, 1-2 evkanl vz hozzadsval olvaszd fel az tcsokit, tegyl bele egy csipetnyi st, majd tedd flre. A tojsok srgjt keverd habosra a cukorral, majd csurgasd hozz a tejsznes tejet. Tedd vissza a tzre, s kezdd el krmess fzni. Kzben ntsd hozz az olvasztott csokoldt s reszeld bele a narancs hjt. Ha elkszlt, htsd le, s tedd be a htbe egy-kt rra, majd irny a fagyigp. Fagyigp nlkl: egy egsz jszakra hagyd a mlyhtben, kzben egyszer-ktszer (fleg az elejn) kevergesd t, hogy ne kristlyosodjon.
Fahjfagylalt
Hozzvalk:
• 4 dl tej • 3 dl habtejszn • 3 tojssrgja • 1 cssze cukor (kb. 18 dkg) • 1 csomag vanlis cukor • 1 evkanl vanlia pudingpor • 3 kiskanl rlt fahj
A tejet, a tejsznt s a vanlis cukrot fzd majdnem forralsig, majd tedd flre hlni. A tojsok srgjt keverd ssze a cukorral, a vanlia pudingporral s a fahjjal, majd merkanalanknt adagold hozz a langyos tejet. Elegytsd, s tedd vissza a tzre fzni, de vatosan, hogy ne forrjon fel, mert akkor a tojs kicsapdhat. Amikor sr, krmes llag, akkor elkszlt. Hagyd lehlni, majd a htszekrnyben kb. 1 rt pihentesd. A tbbi munkt a fagylaltgp elvgzi. Fagyigp nlkl: egy egsz jszakra hagyd a mlyhtben, kzben egyszer-ktszer (fleg az elejn) kevergesd t, hogy ne kristlyosodjon. Tipp: rdemes gy is kiprblni, hogy a lehttt tejsznt, habb verve, csak a legvgn adod a sr, felfztt tojsos krmhez.
Keleti fagylalt naranccsal, kardamommal
Hozzvalk:
• 3 dl tej • 3 dl habtejszn • 3 tojssrgja • 1 cssze cukor (kb. 18 dkg) • 1 csomag vanlis cukor • 1 kiskanl rlt kardamom • 1 kiskanl vanliaeszencia • 1 kiskanl narancsvz (helyettesthet narancslikrrel, narancsos Garronval is) • egy narancs reszelt hja • fl narancs kifacsart leve
 |
Elkszts:
A tejet, a tejsznt s a vanlis cukrot fzd majdnem forralsig, majd tedd flre. Egy msik lbosban karamellizld a cukor ktharmadt (kb. 12 dkg) a kvetkez mdon: ntsd a cukrot a lbosba, adj hozz 3 evkanl vizet, s olvaszd fel, amg bebarnul (ez eltart gy j 10 percig, mivel elbb habos lesz, majd elkezd kemnyedni s a szle barnulni). ntsd hozz a meleg tejsznes tejet, s alacsony tzn kevergesd, amg a karamelldarabok teljesen felolddnak. Reszeld bele a narancs hjt, s tedd flre hlni. A tojsok srgjt keverd ssze a maradk cukorral (6 dkg), majd merkanalanknt adagold hozz a langyos karamells tejet. Elegytsd, s tedd vissza a tzre fzni, keverd bele a narancsvirgvizet vagy a narancslikrt, az rlt kardamomot. Melegtsd tovbb krmesedsig, de vatosan, hogy ne forrjon fel, mert akkor a tojs kicsapdhat. Amikor krmes llag, akkor elkszlt. Hagyd kihlni (sokat lendt az eljrson, ha a lbost jeges vagy hideg vzbe lltod), s ekkor locsold bele a fl narancs levt. gy egy fl rt pihentesd a htszekrnyben, majd ntsd a fagylaltgpbe. Fagyigp nlkl: egy egsz jszakra hagyd a mlyhtben, kzben egyszer-ktszer (fleg az elejn) kevergesd t, hogy ne kristlyosodjon.
Levendulamzes fagylalt:
Hozzvalk:
• 2 dl tej • 4 dl tejszn • 4 evkanl levendulamz • 3 tojssrgja • 3 evkanl cukor • 1 kiskanl vanliaeszencia
Elkszts:
Melegtsd fel a tejet, a tejsznt, a mzet s a vanlit kis lngon, de ne hagyd felforrni. A tojssrgkat keverd habosra a cukorral, majd folyamatos kevergets kzben ntsd hozz a tejes-tejsznes keverket. Melegtsd egytt, amg srsdni, krmesedni kezd, majd hideg vzbe lltva htsd le. Tedd be a htbe egy-kt rra, majd a fagyigpbe. Fagyigp nlkl: egy egsz jszakra hagyd a mlyhtben, kzben egyszer-ktszer (fleg az elejn) kevergesd t, hogy ne kristlyosodjon. Tipp: rdemes gy is kiprblni, hogy a lehttt tejsznt, habb verve, csak a legvgn adod a sr, felfztt tojsos krmhez.
|
[10-1]
|